Tips till dig som vill fotografera bröllop, barn eller porträtt

Tips till dig som vill fota bröllop!

1. Träffen
Träffa brudparet i god tid för att gå igenom deras önskemål. Har de hittat bröllopsbilder de gillar får de gärna visa dem.

2. Platsen eller platserna
Möt brudparet där du ska fotografera dem. Välj ut platser, och titta också efter de mjuka skuggorna mellan solljuset och de djupa skuggorna.

3. Skriv ner det på papper
Skriv alltid avtal, också med vänner och familj. Pris, datum, plats, klockslag, antal bilder, allt ska framgå i avtalet.

4. Ta lärdom
Fråga en erfaren bröllopsfotograf om du kan få följa med på uppdrag. Det hjälper dig att få en uppfattning om hur du ska bete dig.

5. Din utrustning
Ta alltid med dig reservutrustning. Allt kan hända under en bröllopsdag och vara fotografen som inte tog bilderna, är inte kul.

6. Kvalitet och resultat
Fotografera i raw och minsta jpg. Då blir det enkelt att sortera bilderna samtidigt som du får bildfiler med högsta kvalitet.

7. Fotografera allt
Även om du och brudparet kommit överens om naturliga och avslappnade bilder brukar mormor uppskatta de mer traditionella. Ta sådana också.

8. Glädjen
Börja enkelt så att brudparet slappnar av. Kom ihåg att det är brudparet som ger dig de bra bilderna, så styr dem inte för hårt. Låt det finnas utrymme för spontanitet.

9. Var kreativ och fokuserad
Ta foton i helfigur och halvfigur, nära porträttbilder och detaljer, som på buketten och ringarna, samt den vanligaste tackkortsbilden i halvfigur. Pussbilder är också populära. Sedan är det fritt fram att vara artistisk.

10. Utmaningar
Är det starkt solljus och vit kyrka kan du använda kyrkväggen som reflektor. Bilderna blir jättefina och människorna på bilderna får fin lyster i ögonen.

Tips till dig som vill fotografera porträtt!

1. Kan din kamera 
Se till att du kan din kamera och vet precis hur den fungerar, var du hittar alla kamerans inställningar och funktioner så att du får det resultat som du vill ha.

2. Ha en Shot-list men fastna inte vid den 
För att du ska kunna vara effektiv och få de bilder du vill ha innan ditt motivs tålamod tar slut behöver du ha en tydlig vision av hur du vill att bilderna ska se ut. Om det är många bilder du ska ha, en hel bildserie från ett bröllop eller så, är det inte en dum idé att ha en shot-list på papper eller i mobilen så man ser till att man får med allt man ska. Skicka även ut listan till den du ska fotografera i förväg så att ni är överens om vilka bilder som ska tas. Va även öppen för spontana idéer som kommer under fotograferingens gång, de kan till och med vara bättre än de man hade i förväg.

3. Plats
Var man fotograferar hjälper till att säga en hel del om den du porträtterar så välj platsen med omsorg. Omgivningen bör dock inte vara störande och ta fokus från motivet. Rekognoscera helst i förväg så att du kan ha platsen med i planeringen.

4. Prata med ditt motiv, men "över-dirigrera" inte
De flesta är inte helt bekväma med att stå framför en kamera, helt enkelt eftersom man inte gör det speciellt ofta. Om fotografen dessutom är helt upptagen med sin kamera och inte säger någonting så kan situationen som motiv lätt kännas ännu mer utlämnade än den redan är.
För att få den du fotograferar att slappna av och ha ett avslappnat, naturligt uttryck i dina bilder så måste man prata med den, hela tiden. Kanske kan du se fotograferingen som ett ständigt pågående samtal där du bara råkar ta bilder under tiden. Men över-dirigera för den sakens skull inte och tala inte om exakt, in i minsta detalj hur motivet ska stå och vad denne ska göra, då kommer vederbörande garanterat att bli mer nervösa och spända än de redan är och dessutom ganska irriterad.

5. Instruera genom att göra
Som fotograf är det din uppgift och ditt ansvar att tala om för din "modell" vad du vill att denne ska göra. Det är bara du som ser hur det ser ut genom kameran. Gör inte detta för omständigt och förklara för mycket med ord. Ofta är det lättare att visa med kroppen för att ge modellen en tydligare bild av vad du har tänkt dig, även om du inte kan visa exakt hur du menar. Att använda sig av "speglingsmetoden" där modellen helt enkelt speglar vad fotografen gör är ofta det mest effektiva p.g.a. att vi människor är mycket tränade och snabba på att imitera kroppsspråk.

6. Väl ett objektiv som passar det uttryck du vill ha i bilden 
Olika Brännvidd på objektivet ger olika uttryck i bilden. En kortare brännvidd (ett mera vidvinkligt objektiv) gör att du kan gå närmare motivet när du fotograferar och därigenom få ett mer intimt uttryck i bilden. Ett objektiv med längre brännvidd komprimerar djupet i bilden på att annat sätt, har mindre linsförvrängning och kan ofta vara mer smickrande. Men med en längre brännvidd måste du stå längre ifrån motivet och får därför inte samma intimitet i bilden.

7. Skärpedjup 
När man fotograferar porträtt är det ofta en fördel om bakgrunden är mer eller mindre ur fokus och suddig för att skapa en separation mellan motivet och bakgrunden så att den du fotograferar framträder tydligt i bilden. För detta behöver man ett relativt kort skärpedjup vilket man får av att använda en stor bländaröppning (i kombination med en något längre brännvidd). Att placera personen du fotograferar en bit ifrån bakgrunden är också det en bra idé både för att den då blir mera oskarp och du minskar risken att få skuggor från motivet på bakgrunden. Hur stort skärpedjupet bör vara, varierar förstås och beror på vilken typ av porträtt du vill ha.

8. Fokusera på ögonen
Om du fotograferar med ett relativt kort skärpedjup så innebär det att om du fokuserar och sedan flyttar kameran så kommer det du fokuserade på att falla ur fokus. Välj därför den autofokus-punkt som ligger på (eller närmast) ögonen och fokusera med hjälp av den.
Är inte ögonen i fokus så att du kan se de individuella ögonfransarna när du zoomar in så har du i regel missat bilden, om det inte var det som du specifikt var ute efter.

9. Fotografera gärna en aning uppifrån 
Eftersom kameran bara kan se i 2D kommer det som befinner sig närmast kamera att vara det som blir mest dominant på bilden. Därför är det ofta smickrande att ta bilder en aning uppifrån för att accentuera det viktigaste, ögonen. Dessutom hjälper det till att skapa en smickrande käklinje och dölja eventuella dubbelhakor som det annars kan se ut som även smala personer har i vissa vinklar.

10.  Variera dig
Ta inte bara en typ av bilder utan variera dig, flytta på fötterna, zooma in och ut, testa olika vinklar mm.
Om man ska vara krass så finns det bara 2st typer av porträtt, isolerade porträtt och miljöporträtt, (Isolated portraits & Environmental portraits). Ett porträtt då personen är isolerad från omgivningen är t.ex. ett porträtt där bakgrunden är mycket suddig eller där man använt en neutral bakgrund (befintlig eller riggad) och låter motivet verkligen träda fram utan konkurrens av omgivningen. Men som det nämndes under punkt 3 så kan omgivningen även hjälpa till att berätta en del av historien så zooma även ut och ta bilder där du även inkluderar miljön runt omkring.

Tips till dig som vill fotografera barn!

1. Timing
När man fotograferar barn så är timing kanske ännu viktigare än kanske vid någon annan typ av fotografering. Barn lever verkligen i nuet vilket kanske gör dem till det perfekta motivet. de där bilderna som verkligen förmedlar något kan inte regisseras utan för att fånga det där perfekta ögonblicket och ansiktsuttrycket måste man kunna sin kamera och vara beredd.  

2. Prata med barn som människor, nedvärdera dem inte 
Prata inte med barn som att de är mindre vetande, någonsin. Barn ser kanske världen på ett annat sätt än du som vuxen, ta vara det och använd det i fotograferingen för att fånga vilka de är.

3. Matcha själv den energi du vill att till motiv ska ha
Om du vill att ditt motiv ska utstråla energi och glädje så måste du också göra det. Du kan inte vara en sur fotograf och tro att ditt motiv kommer att vara sprudlande glatt.

4. Mutor
En fotosession är inte ett tillfälle för att uppfostra goda medborgare. Målet är att gå därifrån med fantastiska bilder. Alla metoder är tillåtna. Var beredd på att du kommer att få utstå en del själv också.

5. Ta hjälp av en assistent
Det är alltid bra att ha en assistent med sig om man kan, särskilt om man jobbar med riktigt små barn som inte pratar ännu. Det kan vara en mamma eller pappa som finns över axeln på fotografen. Det är till stor hjälp för att hålla barnets fokus och blick mot kameran.

6. Planera för att fotosessionen kommer att gå i vågor 
Energin och koncentrationen kommer att gå upp och ner under fotosessionens gång så var beredd på det och planera därefter. Lägg in pauser när det behövs, se till att det finns möjlighet till att fylla på med energi i form av mellanmål och håll inte på för länge. 

Yngre barn är inte självmedvetna som äldre är framför kameran och de bästa bilderna kan mycket väl hända under sessionens första minuter medan det fortfarande är spännande att bli fotograferad och du fortfarande är intressant. Om du fotograferar äldre barn så gäller det att känna av när fönstret mellan att de börjar slappna av framför kameran och att tålamodet är slut och utnyttja det så effektivt som möjligt.

7. Hitta vad som triggar igång barnet
Att hitta något som triggar igång barnet leksak, ett ämne att prata om osv. kan vara en stor hjälp för att få genuina porträtt som förmedlar personlighet och är även ovärderligt för att hålla koncentrationen under en längre tid.

8. Lär känna barnet lite innan du tar upp kameran 
Jobba med att bygga upp ett samtal och relation oavsett vem du fotograferar, gärna innan du sätter kameran till ögat. Kameran kan gärna få var med men sätt den inte som en barriär mellan er för tidigt.

9. Hitta bra rekvisita 
Jag tycker om rekvisita i barnporträtt, gärna egna leksaker. Det ger barnet en trygghet att ha med sig något som är bekant, det ger dem något att göra medan man fotograferar och jag tycker att de hjälper till att fånga personligheten.

10. Ta många bilder 
För att vara säker på att man får med det där perfekta uttrycket är det en fördel att ha flera bilder att välja mellan. En kamera med snabb autofokus och snabb sekvenstagning är en fördel.